ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ KULLANIMI VE ETKİLERİ

Değerli Velilerimiz;

Teknoloji günümüzde hayatımızın bir parçası, günlük işlerimizi kolaylaştıran bir araç, dünyadan ve yaşadığımız ülkeden haberdar olmamıza yarayan bir kaynak haline gelmiştir. Çocukların teknoloji kullanımı ile ilgili çalışmalar incelendiğinde çoğunlukla teknolojinin, özellikle de internet kullanımının, çocuk gelişim ve ruh sağlığına verebileceği zararlara odaklanıldığı görülmektedir. Peki, bu araç çocuklarınızın kullanımına açık olduğunda hangi noktalarda yararlı ve zararlıdır?

Teknoloji kullanımının yararlarından başlayacak olursak:

ü  İnternet çocukların bilgi ve eğitimine birçok alanda katkı sağlayabilir. Sözgelimi, dünyada kullanılan başka dillere ve kültüre ulaşabilirler, uzaktan eğitim alabilirler, projelere katılabilirler.

ü  İnternet ortamında gördükleri çalışmaları ebeveynleri ile kendileri de yapmak isteyebilir, bu durum onlara ışık tutabilir. Eğitici sosyal medya kanalları ve eğitici oyun aracılığıyla hoş vakit geçirebilir; eğlenirken öğrenebilirler.

ü  Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde teknoloji ek bir kaynak haline gelebilir, eğitimin etkililiğini arttırabilir, öğrenilmesi güç ve görsellik gerektiren konularda yardımcı olabilir.

ü  Çocuğun dil ve kavram gelişimi için de ebeveyn desteği ile olumlu ilerlemeler sağlanabilir.

Teknoloji Ne Zaman Zarar Vermeye Başlar?

Çocuğunuz için “telefon/tablet/bilgisayar bağımlısı” tanımını kullanıyor olabilirsiniz. Yeşilay (2016) ve Young (1999)’ın belirlediği ölçütler çerçevesinde çocuklarda aşağıdaki durum ve özelliklerin gözlenmeye başlaması, onların teknolojiyi sorunlu kullanmaya başladığının veya kullandığının işareti olarak kabul edilebilir.

ü  Çocuğunuzun teknoloji kullanım süresinin gittikçe artması,

ü  Teknolojinin, çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını (yeme/uyku) ve günlük düzenini bozması ve sorumluluklarını yerine getirmesini engellemesi,

ü  Çocuğunuzun teknoloji kullanımının sizlerin ve öğretmenlerinin dikkatini çekmesi ve bu durumdan şikâyetlerinin gittikçe artması,

ü  Çocuğunuzu teknolojiden uzaklaştırdığınızda aşırı ve uzun süren ağlama, huzursuzluk, öfke gibi tepkiler vermesi,

ü  Teknoloji kullanmadığı zamanlarda aklının telefon/tablet/bilgisayarda kalması,

ü  Çocuğunuzun daha fazla teknoloji kullanmak için planlar yapması,

ü  Gözlerde yanma, duruş bozukluğu, kaslarda ağrı gibi fizyolojik belirtilerin ortaya çıkması.

Teknoloji Çocuğunuza Ne Tür Zararlar Verebilir?

Aşırı düzeydeki teknoloji kullanımı özellikle ekran kullanımları ile birleştiğinde çocuklarda fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimlerine ciddi zararlar verebilir. Ekranda uzun süre vakit geçirdikten sonra ev etkinliklerini yapamayabilir çünkü ekrana maruz kalma çocukta yorgunluk, uykusuzluk ve dikkatsizlik yaratabilir.

Okul öncesi çocuklarda hızlı bir psikomotor (temel hareket ve kas becerileri), dil ve sosyal gelişimin olduğu düşünüldüğünde çocukların bu yaşlarda ve uzun süre ekran karşısında vakit geçirmesi onların fiziksel, sosyal ve dil gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Bunları duruşta bozukluk, çevreyle etkileşim eksikliği, sosyal beceride geride kalma, zamanla kendine dönük bir ilişki kurma, içe kapanıklık veya saldırganlık, dikkati toparlamada güçlük, fazla uyarana maruz kaldıkları için durağan araç ve gereçlere karşı ilgisizlik olarak sayabiliriz.

Anne-Babalara Öneriler

ü  Teknolojinin zararlı olabilecek içeriklerinden özellikle cinsellik ve şiddet içeren oyun ve yayınlarından çocuklarınızı korumak için mutlaka çocuğunuzun ne izlediğine dikkat etmeli ve internet filtreleri kullanmalısınız. İnternette olabilecek tehlikeler ve bu tehlikelerden nasıl korunmanız gerektiği hakkında çocuğunuzla konuşuyor olmalı ve onu bilgilendirmelisiniz.

ü  Çocuklar, anne babalarını model alarak büyür. Bu nedenle, televizyon/telefon/tablet/bilgisayar başında harcadığınız süreleri gözden geçirmeli, gerekirse değişiklik yapmalı ve teknoloji kullanımıyla ilgili iyi bir rol model olmalısınız.

ü  Eğer çocuğunuz teknolojiyi sorunlu düzeyde kullanıyorsa, teknolojinin ödül/ceza olarak kullanılmaması gerekir. “… yaparsan sana bugün tablet yok.” veya “... yaparsan bir saat daha çizgi film izleyebilirsin.” gibi söylemler, başa çıkmada sizlere engel olabilir.

ü  Yemek yeme, uykuya geçiş ve alt değiştirme gibi temel gereksinimleri karşılarken çocuğun ekrana maruz kalmaması gerekir. Bu, çocuğunuzun ihtiyaçları karşılanırken ekrana dikkatini vermesine sebep olmakta ve bağımlılığını arttırmaktadır.

ü  Çocuğunuzun en çok vakit geçirdiği yerlere teknolojik alet koymamak, onun bu araçları hatırlamasını ve istemesini aza indirebilir.

ü  Çocuğunuz eğitici kanalları izliyor, video ve oyunlarla vakit geçiriyorsa, onun yanında yer alabilir, izledikleri ve oynadıkları ile ilgili sorular sorabilir, bir sohbet ortamı yaratabilirsiniz. Sizin katılımınız ve denetiminiz onun gelişimine katkı sağlayacaktır.

ü  Çocuğunuzun ekran karşısında geçireceği süre ve içerikle ilgili evinizde bir sınır ve kural olmalı, tüm aile bireyleri buna uymalıdır. Yeşilay (2006) bu sürenin okul öncesi çocuklarda 30 dakika kadar olması gerektiğini bildirmektedir. Amerikan Pediatri Derneği’ne göre ise 2–5 yaş çocukların en fazla 1 saat anne baba gözetiminde ekran kullanması uygun görülmektedir.

ü  Ev içinde teknolojiye alternatif etkinlikler olmalıdır. Teknolojiden uzak olduğu zamanlar çocuğunuzun gelişimine uygun, ailecek oynayabileceğiniz materyaller kullanabilir, hoşça vakit geçirebilirsiniz.

ü  Anne baba olarak zor durumda kalınca, teknolojiyi bir kurtarıcı olarak düşünmemelisiniz. Şüphesiz ki yetiştirmeniz gereken işler olabilir ve çocuğunuza vakit ayıramayabilirsiniz ancak bu durumda teknoloji yerine oyun ve oyuncak tercih etmeniz, son seçeneğe teknolojiyi koymanız faydalı olacaktır.

ü  Aile içinde “sıfır teknoloji” saatleri oluşturabilir, bu saatler içinde her biriniz tüm teknolojik aletleri bir kenara bırakarak iletişim kurabilirsiniz.

Bayramlar Anaokulu
Rehberlik Birimi